Sydney-tol Szentesig - masfel ev, 80.000km
Nincs válasz
k0diak
k0diak profilképe

Sziasztok!
Latom, hogy itt a forumon szoktatok ajanlgatni turakat, beszamolokat, ugyhogy vennem a batorsagot, es en is megtennem. Remelem nem gond, ha a weboldalrol idezek egy kis ajanlast:

"Meg valamikor tavaly pattant ki az otlet a fejembol, hogy mi lenne, ha motorral tennem meg a Sydney-Szentes feszulomasfel eves, kozel 80.000 km-es tavot.
Elkezdodtek a felkeszules elso lepesei, tajekozodtam a papirmunkat, egeszsegugyi felkeszulest kovetoen, elkezdtem a motor kivalasztasat, felkesziteset. Ez lett volna az Eurasian Safari nevre keresztelt tura, aztan egy csaladi tragedia miatt felhagytam a tervvel. Nem voltam olyan allapotban, hogy erdemben tudtam volna a felkeszulessel foglalkozni, es a csaladot sem akartam tovabbi stressznek kitenni.
Ugy azonban nem akartam elhagyni 3 ev utan Ausztraliat, hogy egy nagy almom ne teljesuljon: korbe szerettem volna motorozni a kontinenst. Igy szuletett meg a Terra Ochra otlete. Mivel eleg jol ismerem mar az orszagot, tobb tizezer kilometert turaztam, – Uj-Zeland mellett – bejartam Uj-Del-Wales nagy reszet, Viktoria es Tasmania allamot, illetve egy rovid idore Del-Ausztraliaba is eljutottam, rendelkeztem a megfelelo motorral, felkeszuleskent annyit eszkozoltem csak, hogy a falra felragasztott kontinens terkepre egy fekete marker tollal bekarcoltam nehany erdekesebb utvonalat. Kozben dolgozgattam, telt-mult az ido, estenkent neha elgondolkodva nezegettem a terkepet. Kituztem az indulasra leginkabb megfelelo alkalmat, majus kozepet, ami azt jelentette, hogy az eszaki, melegebb teruleteket is bejarhatom meg a szaraz evszakban.

Kozben masik szalon is elindult a szervezkedes. Az ADVRider foruman egyik motoros ismerosom, Ian elhatarozta, hogy valamikor 2011. vege fele, ahogy a szaraz evszak beall, szeretne ket honapot eltolteni Indokinaban. A cel elsosorban Laosz, a Ho Chi Minh osveny lett volna, es mivel logisztikailag ugy egyszerubb, berelt motorokkal indultunk volna neki a tavnak. Orultem is neki, hogy ilyen jol kijon az idozites, leven, hogy a Terra Ochra befejezodott volna valamikor augusztusban, par honapot a csaladdal tolthettem volna, aztan talan novemberben indultunk volna Laoszban.
Mennyire furcsa az elet: amit valamikor elhatarozunk, es tenyleg akarjuk, csak osszejon. Ugy voltam vele, hogy ha egyben nem is valosul meg a Sydney-Szentes tav, tobb darabban nagyjabol megis lefedheto a terulet. Igy jott be harmadikkent az Index tura-motoros foruman Bike-r altal szervezett Mongolia tura, ami valamikor 2012. majusaban indul majd. Ugy gondoltam, hogy Laoszbol visszaterve epp eleg idom lesz motort epiteni, es csatlakozhatom majd a Kazahsztanon, Oroszorszagon at vezeto turahoz.
Valahol itt tartott a tortenet, mikor elerkezett 2011. majus 15.-e, en meg elindultam a ~23.000 kilometeres, Ausztraliat keresztbe-kasul behalozo utvonalon. Egy jo honap utan mar az eszaki Darwinban elveztem a francia es nemet backpackerek tarsasagat a lerobbant motor miatti kenyszerpiheno soran, mikor – talan mert tul sok idom volt gondolkodni – kipattant a felismeres: mi lenne, ha inkabb hajora tennenk a motorokat Darwinbol Dili-be (Kelet-Timor), es az indonez szigetvilagon vegigugralva, Malajzian at folytatnank az utat. Mondanom sem kell, eleg volt megemlitenem Ian-nek a dolgot, es mar meg is indult a szervezes. Korulbelul ugy ereztem magam, mintha a Blue Mountains egyik orman allva lepoccintettem volna egy cigicsikket a forrosagtol tikkadt erdo fele. Keso banat, az erdotuz pillanatok alatt langra kapott, innen mar nincs visszaut. Egy kicsit meg azert vergodtem a kerdesen, de minden osszeallni latszott.
Innen mar semmi ertelme nem lett volna abbahagyni a turat Kambodzsaban, korulmenyesen eladni – vagy Magyarorszagra szallitani az ott forgalomba nem allithato – motort, otthon dragan venni egy masikat, igy eldontottem, vegul visszaterek a legelso tervhez, es vegig labon teszem meg a Sydney-tol Szentesig tarto tavot (a ket rovidebb, elkerulhetetlen ugrast kiveve).
Mar csak az volt a kerdes, hogy lehet mindent ut kozben megszervezni. Szerencsere, mivel korabban mar viszonylag sok idot toltottem virtualis felkeszulessel, nagyjabol tudtam, mire szamithatok. Mi az, amit mindenkepp el kell intezni, mi az, amit hagyhatok a fenebe, majd megoldom, ha oda kerul a sor. Az is komoly elony volt, hogy mar egy jarokepes, megfeleloen felkeszitett motoron, minden felszereles birtokaban vaghattam bele az elokeszuletekbe, a megfelelo modositasokat meg idokozben megoldom (ezek kozben nagyjabol meg is tortentek).

A terv

Ezzel a hatterrel allt vegul ossze a hozzavetoleges terv, ami nem is annyira kulonbozik az eredeti elkepzelesemtol. Persze ez meg eleg keplekeny, de jelen pillanatban ez adja a tura vazat:
2011. Majus 15.- Augusztus 24: Ausztralia
2011. Augusztus 24. – Szeptember 1.: A motor Darwinban hajora kerul, es Dilibe erkezik, mi repulon kovetjuk
2011. Szeptember – Oktober vege: Kelet-Timor, Indonezia, Malajzia, Thaifold, Kambodzsa
2011. November – 2012. Januar kozepe: A motorok Kambodzsaban maradnak, hazarepulunk csaladot latogatni, Karacsonyra
2012. Januar kozepe – Marcius kozepe: Iannel egyutt a Ho Chi Minh osveny, Laosz, Kambodzsa es ha sikerul, Vietnam
2012. Marcius vege: A motor repulore kerul, es Kathmanduban (Nepal) vagy Chennaiban (India) kot ki
2012. Aprilis – Majus: India, immar egyedul
2012. Junius: Kazahsztan, ha minden igaz, itt csatlakozom majd a Bike-r vezette turahoz Mongolia fele"
udv,
Andras/k0diak